GÜNDEM 10.07.2023 17:10:23 0

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na “5488 Sayılı Tarım Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” verdi. 

CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, kanun teklifi gerekçesinde uygulanan tarım politikaları ve yüksek enflasyon sonucu her geçen gün artan girdi fiyatlarının üreticiyi çaresiz bıraktığının önemle altını çizerek, 

“Tarımsal verilerle birlikte tarımda ‘sahiplik’ kavramının bazı uluslararası şirketlere devredileceği, Türk tarımının milli üretim çizgisi dışında kalarak ithal anlayışa boğulacağı ve dolayısı ile neticede tarımsal üretimin kesintiye uğrayacağı nihai olarak da açlık tehlikesi ile yüz yüze kalacağımız gerçeği ortaya çıkmaktadır. 

Yakın dönemlerde Ziraat Odalarına kayıtlı çiftçi sayısı 5 milyon 600 binden 4 milyon 200 bin düzeyine gerilemiştir ki bu sonuç tarımda kalan nüfusun 25 milyon 200 bin düzeyinden 18 milyon 900 bine gerilediğini göstermektedir.” dedi. 

Kanun teklifinde genel bütçeden tarıma ayrılan pay ve desteklemelerinde ayrı bir sorun olduğunu dile getiren Köksal, 

“Tarım gelirlerinin azalması yanında genel bütçeden tarıma ayrılan pay ve desteklemeler ayrı bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. 

Tarım Yasası’na göre Gayri Safi Milli Hasıla’nın en az % 1’inin tarıma destek olarak verilmesi öngörülmektedir. 

Ancak yasaya rağmen bu oran yakalanamamaktadır. Diğer yandan destekleme ödemelerinin beklenen sonucu doğurması için üretim maliyetlerinin incelenerek ürün seçiminin yapılması ve verilecek desteklerin yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Tarımda yaşanan sorunları aktaran Köksal, “Tarımda yaşanan sorunlar dayanaklı bir ürün olmayan ve ivedi toplanması gereken kiraz gibi meyvelerde da kendini göstermektedir. 

İhracatçı destek alamadığı için, üreticiye de düşük fiyat vermektedir. Üretici ise maliyetlerin altında satmak istememektedir. 

Kasa sıkıntısı, alım fiyatlarının düşüklüğü, girdi maliyetlerinin yüksekliği, işçi maliyetleri üretici için altından kalkılamaz bir durum yaratmaktadır. 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “İyi Tarım Uygulamaları Desteği” kapsamında “İkinci Kategori” de yer alan ürünler sıralanmıştır. 

Ancak bu destek de günümüzde yeterli değildir. İvedilikle işlem görmesi gereken ve ihracatı ülke ekonomisi için çok değerli olan ürünlerde ihracat desteği zorunlu hale gelmiştir.” şeklinde konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, kanun teklifinde, kiraz, armut, ayva, kayısı, portakal, mandalina, şeftali üretici ve ihracatçılarına, girdi fiyatlarının çok yüksek oranlarda arttığı dönemlerde, diğer destekleme unsurlarına ek olarak, üretimin ve ihracatın devamını sağlamak amacıyla ek devlet desteği verilmesini, verilecek desteğin miktarının da yıllık enflasyona göre belirlenmesi gerektiğini de talep etti. 

Beyaz Belge Haber


Haber Kaynak : Beyaz Belge