Milletvekili Köksal, çiftçinin Ankara'daki sesi oldu

Milletvekili Köksal, çiftçinin Ankara

Milletvekili Köksal, çiftçinin Ankara'daki sesi oldu

CHP Afyonkarahisar Milletvekili  Burcu Köksal, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'ye kiraz ve hayvan üreticilerinin yaşadıklarını mağduriyetlerin ne zaman giderileceğini sordu.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na 2 ayrı soru önergesi verdi.

 

KİRAZ ÜRETİCİLERİNİN ZARARLARI KARŞILANACAK MI?

 

Milletvekili Köksal önergesinde kiraz üreticilerinin büyük sıkıntı yaşadıklarını söyleyerek Bakan Kirişci'ye şu soruları yöneltti:

"Afyonkarahisar ilimize bağlı Sultandağı İlçesi'nde kiraz üreticileri büyük sıkıntı yaşamaktadır. Bölgede yaşanan don olayı nedeniyle kirazda yüzde 90’lara varan bir verim düşüşü yaşanmıştır. Ayrıca yağmur nedeniyle mevcut meyvelerde çatlak vb. hasarlar oluşmuştur. Bu yıl milyonlarca lira zarar eden kiraz üreticilerinin zararlarının karşılanması için bakanlıkça bir çalışmanız var mıdır?"

 

BAKANLIK KİRAZ ÜRETİCİLERİNİ YİNE KADERİNE Mİ TERK EDECEK?

 

Kiraz üreticilerinin borcunu borçla kapatmaya çalıştıklarının önemle altını çizen Köksal önergesinde, "Mazot, elektrik, tarımsal ilaçlar vb. gelen zamlarla üretim maliyeti artan borcunu borçla kapatmaya çalışan Sultandağı’ndaki kiraz üreticilerinin banka ve tarım kredi kooperatifine olan borçlarının faizsiz ertelenerek 1 yıl sonra makul taksitlerle ödemeye başlamaları konusunda bir çalışmanız var mıdır? Sultandağı’ndaki kiraz üreticilerinin zararı karşılanmaz ve borçları faizsiz olarak ertelenmezse önümüzdeki yıl birçok üreticinin üretimden çekileceği bununda kirazda ithalatı tamamen sona erdirebileceğini bölgede yaşayan herkes öngörebiliyorken bakanlığınızca Sultandağı’ndaki kiraz üreticileri yine kaderine mi terk edilecektir?" şeklinde konuştu.

 

ÜREME PARAMETRE KRİTERİ NEDEN HALA KALDIRILMADI?

 

Milletvekili Burcu Köksal, bir diğer soru önergesinde ise, "Buzağı desteklemelerinde üreme parametre kriteri getirilmişti. Bu şekilde üreticilerin desteklemelerden faydalanamayacağı konusunda tepki gösterilince bu kriterin kaldırılacağı belirtilmişti. Ancak bu kriter hala uygulanıyor. Bu yüzden de üreticiler desteklemelerden yeterince faydalanamıyor. Zaten yem fiyatlarına gelen zamlarla üretim yapamaz hale gelen üreticiler üstüne birde desteklemelerden faydalanamazsa daha çok mağdur olacaktır. Bu mağduriyeti önleme adına herhangi bir çalışmanız olacak mı?" dedi.

 

HER TÜRLÜ ÜRETİM MALZEMESİNE ZAM GELİRKEN, SÜT DESTEKLEME PRİMİ YERİNDE SAYIYOR..!

 

Süt destekleme priminin yerinde saydığını kaydeden Köksal, "Koyun keçi süt destekleme primi 2010 yılında 20 kuruş olarak veriliyorken bugün hala 20 kuruş olarak verilmektedir. Yeme, ilaca, mazota her türlü üretim malzemesine zam gelirken süt destekleme priminin yerinde sayması hakkaniyete uygun mudur? Bu konuda niçin üreticiye daha fazla destek olunmamaktadır. Yem fiyatlarının düşürülmesi ve üreticinin üretim maliyetinin azaltılabilmesi için bakanlığınızca herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?" ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : Beyaz Belge


KÖŞE YAZARLARI