"Kurallara ve Temizliğe Dikkat Ederek Sağlıklı Bir Bayram Geçirelim"

Kurban Bayramı'na yaklaşırken hayvan hareketliliğinin artması ve insanların hayvanlarla temasının artışı nedeniyle toplum ve çevre sağlığının korunması için önemli tedbirlerin alınmasının gerekliliğine dikkat çekiyor.

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü, Kurban Bayramı'na yaklaşırken hayvan hareketliliğinin artması ve insanların hayvanlarla temasının artışı nedeniyle toplum ve çevre sağlığının korunması için önemli tedbirlerin alınmasının gerekliliğine dikkat çekiyor. 

Zoonoz hastalıklar olarak adlandırılan hayvanlardan insana bulaşabilen hastalıkların hala ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, kurban kesimi ve tüketimi sırasında alınması gereken önlemleri vurguluyor.

Zoonoz hastalıklardan korunmanın temelinde hayvanlara ve çevreye yönelik alınacak tedbirlerin yer aldığını ifade eden Uzm. Dr. Korkmaz, Kurban Bayramı öncesi ve bayram süresince bireysel olarak alınabilecek önlemleri şu şekilde sıralıyor: 

Kesim öncesinde veteriner hekim kontrolünden geçmemiş hayvanların kesiminden kaçınılmalı, kurbanlık hayvan alınırken Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen satış yerlerinde hayvan satın alınmalı, kurbanlar sadece yetkilendirilmiş alanlarda kesilmeli. Kurban kesimi sonrasında hayvan atıkları toplum sağlığını tehdit etmeyecek şekilde uygun çöp poşetlerine konulmalı ve temizlik görevlilerine teslim edilmeli. 

Ayrıca atıklar bireysel olarak ve açık bir şekilde çöpe ya da kanalizasyona atılmamalı, hayvanların atıkları yemesini engellemek için önlem alınmalı. Eğer köylerde atıkları toplayacak görevli bulunmuyorsa, atıklar en az 1 metre derinliğinde kazılan çukurlara gömülmelidir. Kurban edilen hayvana ait ürünlerin nakli ise temizlik şartlarına uygun şekilde yapılmalıdır.

Ayrıca Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, Kurban Bayramı'nda sağlıklı bir beslenmenin önemine de değinmektedir. Yeni kesilen hayvanın etinin hemen tüketilmemesi gerektiğini belirten Korkmaz, etin dinlendirilmesinin önemli olduğunu ifade ediyor. 

Yağlı et tüketiminin kan yağlarında ve ürik asitte artışa sebep olabileceğini vurgulayan Korkmaz, yağsız et tercih edilmesi ve etin yanında C vitamini içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesinin faydalı olduğunu söylüyor. Ayrıca etlerin pişirme yöntemleri konusunda da önerilerde bulunuyor; kavurma ve kızartmalar yerine fırında ve haşlama yöntemlerinin tercih edilmesinin sağlık açısından daha faydalı olduğunu belirtiyor.

Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, beslenme kurallarına sağlıklı bireylerin yanı sıra diyabet, kalp-damar hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı, mide ve bağırsak hastalığı olan kişilerin de dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor. Bu kişilerin bayramı bahane ederek diyetlerini bozmamaları ve doktorları tarafından verilen diyetlere sadık kalmalarının önemini hatırlatıyor.

Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, son olarak sağlıklı bir çevre ve toplum için her bireyin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini sözlerine ekliyor. Kişisel temizlik ve sağlıklı beslenme kurallarına uymanın önemini vurguluyor ve Kurban Bayramı'nı şimdiden kutluyor. Ayrıca sağlık çalışanlarına ve bayramda mesai yapacak olan tüm çalışanlara kolaylıklar diliyor.

Beyaz Belge Haber
 


Haber Kaynak : Beyaz Belge


KÖŞE YAZARLARI