GÜNDEM 13.06.2024 16:11:29 0
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının 15. Etap Sonuçları Açıklandı

2006 yılından bugüne süren Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, gerek ilimizde gerekse ülke çapında birçok yeni tesisin yapılması, mevcut tesislerin modernize edilmesi, 

üretilen ürünlerin katma değerli ürünlere dönüştürülmesi, istihdamın artırılması ve en önemlisi de çiftçilerimizin modern makine - ekipman alımı ile tarımsal mekanizasyonunun artırılması destekliyor. 

Program ile Sultandağı ilçesinde meyve yetiştiricisi iken dondurulmuş meyve işleme tesisi yapanlar, Çobanlar ilçesinde meyve kurutma tesisi, Sandıklı ilçesinde patatesten cips, parmak patates, püre gibi katma değerli ürün işleyen tesisler, 

Merkez ilçede turşu işleme tesisi, hemen hemen her ilçede yeni et işleme tesisi yapanlar veya tesislerini modernize edenler, yine modern jeotermal sera yapanlar, 

çiftçilerimizin yaptığı yeni ahırlar, ağıllar ve aldıkları modern makine ekipmanlar, bu programın ilimizde ne kadar faydalı olduğunun bir göstergesi. 

Kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, altyapının güçlendirilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, 

gıda güvenilirliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, tarımda yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla hayata geçirilen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programında

15. etap sonuçları da açıklandı. 

127 Proje Hibe Desteğine Hak Kazandı 

Konuya ilişkin bilgiler veren İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Parlak, “Afyonkarahisar’da program kapsamında 134 adet proje Bakanlığa gönderilirken bunlardan 127 adedi asil, 7 adedi yedek olarak hibe desteği almaya hak kazandı. 

134 adet projenin 11 adedi Ekonomik Yatırım Projesi olup; bu projelerin toplam yatırım tutarı 160 milyon TL. Yatırımcılara ödenecek hibe tutarı ise 63 milyon TL. 

Bu projeler ile 72 kişiye yeni istihdam olanağı sağlanmış olacak. Yine 116 adet Altyapı Yatırım Projesi de Bakanlıkça yatırıma uygun bulundu. Bu projelerin toplam yatırım tutarı 86 milyon TL olup, yatırımcılara ödenecek hibe tutarı 43 milyon TL. 

Bu projeler ile de 116 kişi istihdam edilmiş olacak. Afyonkarahisar’da 2024 yılında KKYDP kapsamında 106 milyon TL hibe desteği verilerek toplanda 188 kişiye istihdam sağlanmış olacak” dedi. 

3 Bin 567 Adet Projeye 146,3 milyon TL Destek 

Program kapsamında Afyonkarahisar genelinde 2024 yılına kadar 195 Adet Ekonomik Yatırım Projesi Uygulandığını ve bu projelere 98 milyon TL hibe desteği verildiğini söyleyen Parlak, bu projeler ile bin 810 kişilik istihdam oluşturulduğunu kaydetti. 

Parlak 2006-2024 yılları arasında uygulanan ve desteklenen projelere ilişkin de bilgiler verdi. Parlak şöyle konuştu: “186 Adet B Grubu Altyapı Projesi Uygulanırken bu projelere 14 milyon TL hibe desteği verildi ve 186 kişilik istihdam oluşturuldu, 

Makine ekipman destekleri kapsamında da İlimizde 2006-2024 yılları arasında 3 bin 186 adet proje uygulanırken 34,3 milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirildi. 

Bu yıl verilecek hibeler haricinde Afyonkarahisar’a 2006 – 2024 yılları arasında 3 bin 567 adet projeye 146,3 milyon TL hibe desteği verildi. 

Bu yıl uygulanacak projeler ile toplamda ilimizde 3 bin 694 adet proje uygulanmış ve 252,3 milyon TL hibe desteği verilmiş, 2.184 adet istihdam sağlanmış olacak. 

İnanıyorum ki önümüzdeki etaplarda Afyonkarahisar ilimizin güçlü potansiyelinin harekete geçirecek çok sayıda proje ile ilimize yapılan yatırımların sayısı daha da artacaktır. 

Bu kapsamda bu programın faaliyete geçmesini sağlayan, İlimizden desteklerini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza, Bakanımıza, Valimize şükranlarımı arz ederim. ” 


Haber Kaynak : Beyaz Belge