GÜNDEM 9.06.2023 14:13:33 0
İhtiyaçlar hâlâ çok büyük

Dünya Doktorları Derneği, Türkiye ve Suriye'deki büyük depremlerin ardından yaklaşık 15 milyon insanın doğrudan etkilendiğini belirtti. Özellikle kırsal ve ulaşılması zor bölgelerde yaşayan ihtiyaç sahiplerine yönelik hizmetlerini sürdüren dernek, yerel sağlık altyapısının sürdürülebilir olana kadar destek vermeye devam ediyor. 

Dünya Doktorları Derneği Başkanı Hakan Bilgin, "Her türlü afetten etkilenen insanlara destek olmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Dünya Doktorları Derneği (DDD), insani yardım ve sağlık hizmetleri alanında etkin, hızlı ve verimli bir şekilde çalışan bir kuruluştur. 

Türkiye'nin güneyi ve Suriye'nin kuzeybatısında, şubat ayında meydana gelen 7.8, 7.6 ve 6.4 büyüklüğündeki üç yıkıcı depremin ardından sürdürülebilir ve etkili sağlık hizmetleri sunmak için çalışmalarına devam etmektedir. 

Başkan Hakan Bilgin, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Adana gibi depremden en çok etkilenen illerde 50.783 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "Depremlerle büyük yıkıma uğrayan illerde ihtiyaçlar hâlâ çok büyük" açıklamasında bulundu.

Bilgin, Türkiye'nin deprem nedeniyle 34,2 milyar dolarlık hasarla karşı karşıya kaldığını ve bu miktarın ülkenin gayri safi milli gelirinin yüzde 9'una denk geldiğini ifade etti. 300.000'den fazla binanın yıkıldığı veya ciddi hasar gördüğü bilgisini paylaşan Bilgin, yaklaşık 15 milyon insanın depremlerden etkilendiğini ve en az 5 milyon kişinin yerinden edildiğini belirtti. 

Ülke genelinde temel hizmetlere sınırlı erişimi olan geçici barınma evlerinde 2 milyondan fazla insanın yaşadığını vurgulayan Bilgin, "Dünya Doktorları olarak, her türlü afetten etkilenen insanlara yerel sağlık altyapısı sürdürülebilir hale gelene kadar destek sağlamaya devam ediyoruz. 

Kriz anlarında insani yardım profesyonellerinden oluşan ekiplerimizle tam donanımlı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

Depremin hemen ardından Hatay'ın Antakya, Samandağ, Defne, Altınözü, Kırıkhan ve İskenderun ilçeleri ile Suriye'nin Afrin ve İdlib bölgelerindeki Zeytindalı Bölgesi'nde "Mobil Hizmet Birimleri," "Sağlık Merkezleri" ve "Kadın ve Çocuklar için Güvenli Alanlar" aracılığıyla hizmet verdiklerini ifade eden Bilgin, 

Almanya'dan getirilen bir mobil sağlık otobüsünün Haziran 2023 itibarıyla Hatay'da faaliyete geçeceğini belirtti. Hatay'da başlangıçtan itibaren 8.402 kişiye birinci basamak sağlık hizmeti, 5.061 kişiye psikososyal destek ve 120 kişiye koruma desteği sağlandığını aktaran Bilgin, bu hizmet alanların yüzde 27'sinin kadın, yüzde 13'ünün erkek ve yüzde 60'ının çocuklardan oluştuğunu belirtti.

Bilgin ayrıca, Dünya Doktorları'nın Hatay'da otizmli çocuklar ve ebeveynlerine yönelik psikososyal destek seansları düzenlediğini söyledi. Depremlerden etkilenen otizmli çocuklara ve ailelerine destek olmak amacıyla 

Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim (SOBE) Vakfı ile iş birliği içinde çalıştıklarını belirten Bilgin, otizmli çocuklara psikososyal desteğin yanı sıra anneleriyle tanışma, gevşeme egzersizleri ve psikoeğitim gibi hizmetler sunduklarını ifade etti. Bilgin, özellikle otizmli çocukların doğal afet gibi durumlardan daha fazla etkilenebildiğini vurguladı.

Beyaz Belge Haber'den Büşra İstek'in Haberi


Anahtar Kelimeler: ihtiyaçlar hâlâ çok büyük