GÜNDEM 1.06.2024 14:01:48 0
Gündeşli: Eski Uzman Çavuşlar Kaderine Terkedilemez

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli, Cumhurbaşkanına yaptığı çağrıda, eski uzman çavuşların devlet tarafından unutulmaması gerektiğini belirtti. 

Gündeşli, “Vatanı için canlarını ortaya koyan kahramanlar, devletimizden sadece kazanılmış hakları olan kamu kurum ve kuruluşlarına memur olarak atanabilmek istiyor. 

Eski uzman çavuşlar ve aileleri bir bayrama daha boynu bükük girmek istemiyor. Devlet eliyle adaletli bir şekilde atamalarının yapılmasını bekliyor” dedi.

Zorlu Görev Şartları ve Mağduriyet

Gündeşli, uzman çavuşların vatanı korumak adına zorlu şartlar altında görev yaptıklarını hatırlatarak, “Bizler, yaşamış olduğumuz bu kutsal toprakları korumak adına, yalçın dağlarda -30 derecede görev yapan; Doğu’da, Güneydoğu’da, Suriye’de ve Kuzey Irak’ta canı pahasına mücadele eden kahramanlarız. 

Kendi düğününe gidemeyen, çocuğunun doğumunu ve mezuniyetini göremeyen, anasının, babasının cenazesine gidemeyen bu vatanın isimsiz kahramanlarındanız” ifadelerini kullandı.

Memuriyet Hakkında Değişiklik

2016 yılından önce en az 2 yıl görev yaptıktan sonra memuriyet hakkı kazanan uzman çavuşların, 2016’dan sonra bu sürenin 7 yıla çıkarılmasıyla mağdur olduklarını belirten Gündeşli, “657 sayılı Devlet Personel Kanunu’nun 54. maddesi gereğince en az 1 en fazla 2 yıl görev yapan bütün devlet memurları asaleti tasdik edilmiş sayılmaktadır. 

2 yıl üstü görev yapmış eski uzman çavuşlar, asaleti tasdik edilmiş memurlar olduğundan, 7 yıl olarak değiştirilmesi eşitlik ilkesine aykırıdır. 

Değişiklik olsun ya da olmasın, 2 yılın 7 yıla çıkarılmasının da hiçbir önemi yoktu. 

Tek sorun, kamuda kurum amirinin inisiyatifine bırakılması ve kanunun yetersiz olmasıyla binlerce eski uzman çavuşun ellerinde dilekçelerle kapı kapı gezmesine sebep olmasıdır” dedi.

Mücadele ve Destek Talepleri

Atanamayan Uzmanlar Derneği olarak uzun süredir meclis çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirten Gündeşli, birçok görüşme yaptıklarını ve bu sorunun bir devlet meselesi ve vefa borcu olduğunu dile getirdi. 

Gündeşli, “Aylardır mücadele etmemize rağmen sesimiz duyulmamıştır. 

Sayısız kanun teklifi, meclis araştırması, soru önergesi ve meclis kürsüsünden konuşmalar yapılmasına rağmen hiçbir şekilde adım atılmamıştır” ifadelerini kullandı.

Kamu Kurumlarının Olumsuz Yanıtları

Gündeşli, kamu kurum ve kuruluşlarının atanma taleplerine olumsuz yanıt verdiğini belirterek, “Personel alımı yapmıyoruz, boş kadromuz yoktur, biz uzman çavuş almıyoruz diyerek olumsuz yanıt verilmektedir. 

Binlerce profesyonel eski uzman çavuş, yıllarca askerlik mesleği yaptığından dolayı sivil hayatta işsiz kalmışlardır ve kaderlerine terk edilmişlerdir. 

Aynı kanuna tabi referansı olan farklı biri için hiçbir mazeret olmadan ataması gerçekleştirilmektedir. Kanun, referansla çalışır hale gelmiştir” dedi.

Adaletli Atama Beklentisi

Gündeşli, eski uzman çavuşların yıllarca zor şartlarda vatanı korumak için aile terimini bile tam yaşayamadıklarını belirterek, “Bayram bizler için sevinç değil; boğazda düğüm, gözde yaş, içimizde burukluktur. 

Evlerinden, yurtlarından ayrı, kefeni cebinde görevi hala yüreğinde olan bu yiğitler atama müjdesi bekliyor. 

Bu zamana kadar askerine sahip çıkan devletimizden beklentimiz, şartsız, referansız adaletli bir şekilde genel atama yapılmasıdır” dedi.

#EskiUzmanÇavuşlar #AdaletliAtama #Haklarımızıİstiyoruz #VefaBorcumuz #DevletimizeGüveniyoruz


Haber Kaynak : Beyaz Belge