Afyonkarahisar’ın öönde gelen gazetecilerinden Polat Yılmaz, geçmişten günümüze siyaset alanında kurumsallaşmanın mümkün olmadığını belirterek, “Türk seçmeni kurumsal parti istiyor mu? Bence hayır” dedi.
Afyonkarahisar’dan yayın yapan Gün FM Radyosunda yayınlanan Basın Odası programında konuşan Gazeteci Polat, Türkiye’deki siyasetçilerin gözünün hep yukarıda olduğunu belirterek, hangi makama gelirlerse gelsinler siyasi kimliklerini bırakmadıklarının altını çizdi.
Ülkemizde siyasetçi olmanın başlı başına bir unvan olduğunu söyleyen Gazeteci Polat Yılmaz, “Farklı uygulamaları olan siyasiler elbette vardır ama ülkemizde siyasete soyunanların genelde gözü yüksektedir. Her geldikleri makamı yetersiz bularak daha da iyilerine ulaşmak isterler. Siyasiler böyle yola çıktıkları için bu unvan hep omuzlarında kalsın isterler. Yolları kapandıkça başka yerlerden çıkış yolu ararlar. Parti onlar için önemli değildir. Şuranın vekili denmeye devam etsin isterler. Bu eskiden beri böyledir. Bundan sonra da böyle devam edecektir. Seçimler öncesi yine ufak tefek transferler olabilir. Geçmişten bugüne birçok örnek sayılabilir. Önemli olan ülkemizde siyasette kurumsallaşmayı başarabilmektir. Türkiye bunu başaramadı. Türk seçmeni kurumsal parti istiyor mu? Bence hayır” dedi.
SİYASİ HAVA ISINIYOR
Basın Odası programını hazırlayan ve sunun Gazeteci İsmail Akar ise seçimlere az bir süre kala siyasi havanın ısındığını söyledi.
Siyasi partilerdeki milletvekili transferlerine de değinen Gazeteci Akar, “Liderler ve vekiller alanda çalışmalarını sürdürüyorlar. Bir yandan da vekillerin transferleri konuşulmaya başladı. CHP’den seçilen Mehmet Ali Çelebi önce Memleket Partisi’ne, ardından Ak Parti’ye transfer oldu. Çelebi’nin rozetini Cumhurbaşkanı Erdoğan taktı. Akabinde Şanlıurfa Ak Parti Milletvekili Eşref Fakıbaba çeşitli gerekçeler göstererek partisinden istifa etti. Fakıbaba’nın İyi Parti’ye katılması bekleniyor. Kulislerde kendine yeni dönemde yer bulamayacağını düşünen Ak Partili başka vekillerin de istifa edip başka partilere geçecekleri konuşuluyor. Bülent Arınç’ın oğlu Mücahit Arınç’ın da Ak Parti’den istifa edeceği iddia ediliyor. Bakalım önümüzdeki süreçte neler olacak” diye konuştu.
VEKİL TRANSFERLERİ YENİ DEĞİL
Siyasi tarihimizde vekil transferlerinin yeni olmadığını ifade eden Gazeteci Ahmet Tunca ise geçmiş dönemdeki milletvekili tranferlerinden örnekler verdi.
Gazeteci Tunca; “1979’da kurulan Ecevit hükümetinde 11’ler hadisesi vardır. Bu olay Güneş Motel hadisesi olarak da bilinir. O dönemde Demirel’in partisinden seçilen bazı vekiller Ecevit’in partisine transfer olmuştu. Ergenekon davasında yargılanan ve sonra vekil seçilen Mehmet Ali Çelebi bana bu eski hadiseyi anımsattı. Yine DSP’den seçilen ilimiz milletvekili merhum Kubilay Uygun da o dönemde birçok partiye transfer olmuştu. Çelebi’nin ardından Fakıbaba’nın istifası geldi. Fakıbaba’nın istifa gerekçeleri dikkat çekiciydi. Uzun süre iktidarda kalan partiler yıpranır. Belki başka istifalar da gelebilir. Bu kamuoyunda konuşuluyor” dedi.
SEÇİM ATMOSFERİNE GİRİLDİĞİNDE TRANSFERLER SÜREBİLİR
Siyasilerin transferleri ile genelleme yapmanın yanlış olduğunu belirten Gazeteci Ertuğrul Sevim, ise “Siyasi tarihimize baktığımızda transferler bazen doğru, bazen yanlış bulunmuştur. Hepsini kendi mecrasında değerlendirmek gerekir. Mesela Cemal Enginyurt MHP’den ihraç edildi, Demokrat Parti’ye geçti. Enginyurt önceleri çok eleştiriliyordu, sonra inanılmaz bir sempati görmeye başladı. Cumhur İttifakı’ndan Millet İttifakı’na geçen veya tersini yapan siyasiler hep ilgi görüyor. Çelebi’nin Ak Parti’ye geçmesiyle de benzer şeyler yaşanıyor. Siyasette böyle bir atmosfer var. Seçim atmosferine girildiğinde transferler sürebilir. Kendine mevcut partisinde yer bulamayanlar yer bulacağı partilere geçecektir. Ben yanlışları görüp istifa ettim diyorlar. Bu yanlışları neden önce görmediniz?” diye konuştu.
Basın Odası’nın son bölümünde ekonomi ile Afyonspor konuşuldu.