Engellilere ve Eski Hükümlülere Yönelik Hibe Desteği

Engellilere ve Eski Hükümlülere Yönelik Hibe Desteği

Beyaz Belge Genel Müdürü Resul Sündük açıklama yaptı

Beyaz Belge Genel Müdürü Resul Sündük tarafından yapılan açıklamaya göre, engellilere ve eski hükümlülere yönelik hibe desteği 9 Haziran 2023 tarihinde sona erecektir. Başvuruların mesai bitimine kadar devam ettiği belirtmiştir. 

Sözü geçen bu destekten: Çalışma gücünün en az % 40’ından yoksun olan engelli gerçek kişiler, eski hükümlüler yararlanabilir. Engelli ve eski hükümlü bireyin 18 yaşını tamamlamış olması, işyerinin kurulacağı il sınırları içerisinde ikamet etmesi, girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olması, kendi üzerine aktif kayıtlı işyeri olmaması, emekli olmaması ve herhangi bir icra dosyası bulunmaması gerekmektedir.

Desteklenen alanlar ve destek unsurları konusuna değinen Sündük, “Engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasına, engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonları ile işe uyum ve destek teknolojileri aracılığı ile istihdamlarına yardımcı olmak amaçlanmaktadır. Engellilerden kendi işini kurmak isteyenlerin hazırlayacakları projeler ile engellinin bir işyerinde iş bulmasını, işe uyumunu, etkin ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacak destek teknolojileri ile ilgili projeler desteklenecektir.” dedi.

Beyaz Belge Genel Müdürü Resul Sündük engellilerin iş kurmasına yönelik destekleri şu şekilde listeledi; 

  • Kuruluş işlemleri desteği kapsamında işyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için en fazla 10.000 TL hibe; 
  • İşletme gideri desteği kapsamında 12 ay boyunca işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, kira ve tanıtım) en fazla % 60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 30.000 TL hibe (tarım ve hayvancılık projelerinde 15.000 TL hibe) verilebilmektedir. 
  • Demirbaş desteği kapsamında işletmenin kuruluşundan itibaren 12 ay boyunca işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil en fazla 110.000 TL hibe (tarım ve hayvancılık projelerinde 90.000 TL hibe) verilebilmektedir.
  • Eski hükümlülerin iş kurmasına yönelik destekler; makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi harcamalara vergiler dahil 110.000 TL hibe (tarım ve hayvancılık projelerinde 90.000 TL hibe) verilmektedir.
  • Destek verilen proje kapsamında kurulan işletmenin kuruluş tarihinden itibaren en az 3 yıl fiili olarak faaliyetine devam etmesi şart olup aksi durumun tespiti halinde kuruluş desteği olarak yapılan ödemeler yasal faizi ile birlikte geri alınacaktır.
  • İşyeri kirası, çalışan ücretleri, hammadde/malzeme giderleri desteklenmemektedir.
  • Engellinin istihdamını sağlayacak destek teknolojilerine ilişkin projeler; engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasına yönelik projeler; engellilerin mesleki eğitim kursu, işe uyum ve istihdam ile destek teknolojilerine yönelik projeler desteklenebilmektedir. Bu projelerde destek kapsamı, süresi ve miktarı proje bazında değerlendirilmektedir.
  • Engelli bireylerin fiili olarak kendilerinin işbaşında olacakları projeler desteklenecek olup, engelli birey adına vasi olanların kendi işini kurmasını amaçlayan projeler desteklenmeyecektir. Ayrıca emekli olan engellilerin proje başvuruları da kabul edilmeyecektir. Halen engelli ve eski hükümlüler tarafından işletilen faal işletmelerin geliştirilmesine yönelik projeler desteklenmeyecektir.

Başvurular için son tarihin 09/06/2023 olduğunu söyleyen Sündük, “Kendi işini kurmak isteyen engellilerin başvuruları e-devlet üzerinden online yapılmaktadır. Eski hükümlüler Adalet Bakanlığının ilgili birimlerine ve Diğer projeler için İŞKUR İl Müdürlükleri” yapılabileceğini söyledi.

Beyaz Belge Haber


Haber Kaynak : Beyaz Belge


KÖŞE YAZARLARI