GÜNDEM 27.07.2024 21:23:55 0
Efsane Yazar Gülten Dayıoğlu

Cüneyt Mollaoğlu ile Karşılaşma

1950 yılının Mayıs ayında, "Kudret" gazetesinin editörü Cüneyt Mollaoğlu, Afyon'dan Eskişehir'e doğru yola çıkan bir trene biner. Kütahya Garı'nda, yanına bir kız çocuğu oturur ve cebindeki gazeteyi okumaya başlar. Çocuğun gazete ilgisini fark eden akrabası, duruma müdahale ederek onu uyarır. Ancak, küçük kız okumaya devam eder ve Cüneyt Bey'den gazetesini bitirdikten sonra okuyup okuyamayacağını sorar. Mollaoğlu, gülümseyerek gazetesini verir ve kızla sohbet etmeye başlar.

Okuma Aşkı ve İlk Öykü

Sohbet esnasında kızın okumaya olan ilgisini ve masallar yazdığını öğrenen Mollaoğlu, ona yazdığı bir masalı daktiloyla yazıp göndermesini söyler. Masalını gazetede yayımlama sözü verir. Kız çocuğu, daktilo bulmanın zorluğunu düşünürken, Kütahya'da arzuhalcilerle tanışır. Arzuhalciye, masalını daktilo etmesi için 2 lira ödemesi gerektiğini öğrenir ve haftalarca harçlıklarını biriktirir. Sonunda, yazdığı hikâyeyi daktiloyla yazdırıp gazeteye gönderir. Bu öykü, yıllar sonra ülkenin en saygın çocuk edebiyatçılarından biri olacak olan Gülten Dayıoğlu'nun yayımlanan ilk öyküsüdür.

İlk Hikâyenin Kaybı

Yayımlanan ilk öyküsünü kaybeden Dayıoğlu, gazeteye başvurup arşivden öyküsünü bulmak ister. Ancak gazete binasının yandığını öğrenir. Ne gariptir ki, Dayıoğlu'nun ilk öyküsü bir baca temizleyicisini anlatmaktadır.

İstanbul'a Yolculuk ve Reşat Nuri Güntekin ile Tanışma

Ailesiyle İstanbul'a taşınan Dayıoğlu, ortaokula başlar ve Türkçe öğretmeni onun edebiyata olan ilgisini keşfeder. Bir gün, derse gelen müfettiş Reşat Nuri Güntekin, Gülten Dayıoğlu'nu kütüphanede görevlendirir. Bu görev, Dayıoğlu'nun kitaplarla daha fazla iç içe olmasına ve edebiyat dünyasına adım atmasına vesile olur.

 

Hikaye van valiliği hukuk işleri müdürü mehmet özşahinin sosyal medya hesabından alınmıştır

 

#GültenDayıoğlu #Edebiyat #TürkEdebiyatı #ÇocukEdebiyatı #İlhamVericiHikaye #OkumaAşkı #ReşatNuriGüntekin #KudretGazetesi #CüneytMollaoğlu #TrenYolculuğu