GÜNDEM 9.11.2023 11:08:10 0
5. Hayatımız Maden Çalıştayı başladı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, madencilik sektöründeki gelişmeleri ele aldığı ve sektör temsilcileriyle bir araya geldiği "Hayatımız Maden" Çalıştayı'nda önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Serteser, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, sektör temsilcileri, iş insanları ve medya mensupları önünde, ilk olarak katılımcılara; 

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Genel Müdürler, İhracat Birlikleri Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Madencilik Meclisi’nin Başkanı, 

İş İnsanları gibi sektörün önde gelen isimlerine selamlarını iletti.

Çalıştayın odak noktası olan madencilik sektöründeki önemli konuları ele alan Serteser, 2022 yılında ilin temsili adına yaşanan iki önemli seçime vurgu yaparak, 

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçilen iş insanı Rüstem Çetinkaya ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçilen Sayın İbrahim Alimoğlu'na teşekkür etti.

Madencilik sektörünün il genelindeki önemine dikkat çeken Başkan Serteser, sosyal güvenlik kurumu verilerine göre Afyonkarahisar'da toplam 10 bin 210 kişinin maden sektöründe istihdam sağladığını belirtti.

Serteser, ATSO olarak madencilik sektörüne verdikleri öneme vurgu yaparak, özellikle mermer sektörüne odaklanan "Afyon Mermeri Dünyanın Her Yerinde-Marble Earth" adlı projenin kabul edildiğini ve 3 yıl sürecek projenin amacının ihracatı artırmak olduğunu ifade etti.

Çalıştayın ana temasını oluşturan lobi faaliyetleri ve projelerle ilgili detayları paylaşan Başkan Serteser, devlet hakkı, Maden Kanunu ve yatırım teşvik belgelerinin kullanımı gibi konularda sektör liderleri ve temsilcileriyle fikir alışverişinde bulundu. 

Serteser, devlet hakkındaki önemli bir konu olan maden istihracından sağlanacak gelir üzerinden devlete düşen payın artırıldığını belirterek, madencinin üzerindeki vergi yükünün hafiflemesi için bu oranın düşürülmesi talebinde bulundu.

Başkan Serteser, ayrıca 2019 yılı Maden Kanunu'nun geçici 40. maddesinde yer alan, işletme ruhsatlarındaki mümkün ve muhtemel rezerv alanlarının belirli bir süre içinde Ulusal Maden Kaynak ve

Rezerv Raporlama Koduna göre kaynak ve/veya rezerv haline getirilmemesi durumunda uygulanacak tedbirleri de gündeme getirdi. 

Ayrıca, yatırım teşvik belgesi alınan makinelerin kullanımı konusundaki sorunları da

dile getirdi.

Başkan Serteser'in konuşmasının ardından, "Hayatımız Maden" Çalıştayı'nda sektör temsilcileri, iş insanları ve medya mensupları, madencilik sektöründeki son gelişmeleri değerlendirerek fikir alışverişinde bulundular.

#ATSO #MadencilikSektörü #Afyonkarahisar #MarbleEarth #LobiFaaliyetleri #RüstemÇetinkaya #İbrahimAlimoğlu #HayatımızMaden


Haber Kaynak : Beyaz Belge