Zanaatlar Taş Medrese’de hayat buluyor

Zanaatlar Taş Medrese’de hayat buluyor

Gedik Ahmet Paşa Külliyesi'nin yapılarından biri olan Taş Medrese, Afyonkarahisar Belediyesi’nin himayesinde Türk İslam Sanatlarının icra ve ihyasına olanak sağlıyor.

1472 yılında Fatih Sultan Mehmet'in vezirlerinden Mimar Ayazağa'ya yaptırılan Gedik Ahmet Paşa Külliyesi'nin yapılarından biri olan Taş Medrese, Afyonkarahisar Belediyesi’nin himayesinde Türk İslam Sanatlarının icra ve ihyasına olanak sağlıyor.

Yok olmakla karşı karşıya kalan pek çok meslek, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in destekleri ile yeniden hayat buluyor.

Tarihi dokusu ve kültürel değerleri ile önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar, geçmişten günümüze tarihi adeta yeniden canlandırıyor. 500 yılı aşkın tarihe sahip, Osmanlı döneminin en güzel eserlerinden biri, Fatih Sultan Mehmet’in yadigârı, 26 kubbeli Taş Medrese; görkemli yapısı ve işçiliğinin yanı sıra barındırdığı mistik ve tarihi ortam ile oldukça dikkat çekiyor. Geçmiş yıllarda türlü sanatlara ev sahipliği yapan Taş Medrese şimdilerde ise Afyonkarahisar’ın kültürüne, dini ve ilmi faaliyetler ile sanatseverlerin gelişimine katkı sağlıyor.

Tarihimize ışık tutan Taş Medresede, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in destekleri ile açılan 10 atölyede 20’ye yakın meslek gelecek nesillere aktarılıyor. Medresede uzman öğreticiler tarafından tespih, deri işlemeciliği, bıçak, ahşap oyma, seramik, boynuz tarak, keçe ve baston kursları veriliyor. Belediyemiz tarafından desteklenen bu kurslar ücret almadan düzenleniyor. Pandemi nedeni ile ara verilen kurslar, Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in talimatları ile 2022 yılı Ocak ayında yeniden verilmeye başlanacak. Taş Medresede verilen kurslar sayesinde ortaya çıkan eşsiz eserler ziyaretçiler tarafından görülmesi için avluda bulunan vitrinlerde sergileniyor. Ziyaretçilerin oldukça ilgisini çeken Taş Medrese Afyonkarahisar’da mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerin de başını çekiyor. Hem tarihe hem de sanata kapı açan Taş Medresede aynı anda yüzden fazla kursiyer yeni meslekler ve hobiler edinme fırsatına da sahip. Yemeni, çarık, çanta, tablo, ev aksesuarları, kemik tarak, keçe ürünleri, bıçak, kılıç, tespih, ahşap figürler, baston ve seramik ürünleri usta ellerde form bularak ilgililerinin beğenisine sunuluyor. Taş Medrese, haftanın yedi günü hem meslek sahibi olmak isteyenlere hem de ziyaretçilerine açık.

TAŞ MEDRESE HAKKINDA

Taş Medrese; 1472 yılında Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Mimar Ayazağa’ya yaptırılan Gedik Ahmet Paşa Külliyesi’nin yapılarından biridir. Medrese; cami gibi kesme tüf taş kaplı olup avlu etrafında, 26 kubbeli bir yapıdır. Avlu her iki yanında revaklar ve revaklara açılan 7’şer hücre ve yazlık eyvandan meydana gelir. XX. yüzyılın başlarına kadar medrese olarak kullanılan bina, Cumhuriyet’in ilk yıllarında onarılarak önce (1931) Müze Deposu, 1933 yılından 1971 yılına kadar Müze Müdürlüğü olarak hizmet vermiş, yapılan tamir ve restorasyon sonunda, 1995-1997 yıllarında Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmıştır. Medrese günümüzde Afyonkarahisar Belediyesi tarafından işletilmektedir. Atölyelerinde el sanatları ürünleri üretilmekte, eğitimler verilmekte ve satışı yapılmaktadır. Tarihi Taş Medrese, unutulan zanaatların canlanmasına, gelecek nesillere aktarılmasına imkân tanırken, belediye ise destekleri ile özellikle kadınların istihdamına ve şehrin kültürüne sahip çıkıyor.




KÖŞE YAZARLARI