Tarih: 27.11.2020 14:50
Vali Gökmen Çiçek, AFSÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ar-Ge Ormanı için Fidan Dikti
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Orman Genel Müdürlüğü işbirliğinde Saraydüzü Ağaçlandırma Sahasında oluşturulan ?AFSÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ar-Ge Ormanı? için Vali Gökmen Çiçek?in katılımıyla fidan dikimi yapıldı.
Törene Vali Gökmen Çiçek, Eski Orman ve Su İşleri Bakanı, Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi Milletvekili Veysel Eroğlu, Milletvekilleri Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel ile bazı kurum müdürleri katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve akabinde İstiklal Marşı?nın okunmasıyla başlayan törende protokol konuşmaları yapıldı.
Konuşmaların ardından fidan dikim alanına geçildi. Vali Gökmen Çiçek ve protokol üyeleri kendileri içi hazırlanan fidanları toprakla buluşturdu.
100 Dekarlık Alana 3000 Fidan Dikilecek
Üretim ve saha araştırmaları konusunda Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü ile birlikte bölgeye adaptasyon sağlayabilecek katma değeri yüksek ağaçsı, çalımsı ve otsu bitkilerin plantasyonu için Fethibey bölgesinde bulunan Saraydüzü Ağaçlandırma Sahası?nda yaklaşık 100 dekarlık ?AFSÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ar-Ge Ormanı? oluşturuldu. Bu alanda yaklaşık 3000 adet ağaç ve çalımsı türlere ait fidan dikimi gerçekleştirilecek.
Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yetiştirilmesi Planlanıyor
Ayrıca, orman altı ürünü olarak ta bazı otsu tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi planlanıyor. Sedir, Ihlamur, Ceviz, Pikan Cevizi Badem, Kestane türlerine ait farklı çeşitler ağaçsı bitkiler olarak seçildi. Kurt Üzümü, Ahudutu, Böğürtlen, Frenk Üzümü ve Aronya ise çalımsı türleri oluşturuyor. Bununla birlikte arazinin belli bir bölümünde de ürün zenginliğini arttırmak adına İri Goumi, Naşi, Pawpaw, Muşmula, İçi Dışı Kırmızı Elma, Sinap Elma, Güz Zeytini ve Virginiana Hurma gibi nadir ve sıra dışı bitki türlerinin plantasyonuna yer verildi.
Öğrencilere Uygulama Sahası Olacak
Bu plantasyonun kurulumu neticesinde, bu alanda bilimsel çalışma yürüten akademisyen ve lisansüstü öğrencilerine araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yönelik uygulama sahası sunma imkânı olacak. Ayrıca pilot niteliğinde olan sahadan üretilen çeşitli standart ve nihai ürünlerin ışığında bölge çiftçisi ve sanayicilerine yeni faaliyet alanları oluşacak. Ür-Ge ve Ar-Ge çalışmaları ile birlikte, halka açık mesire alanları da tasarlanarak, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ile ilgili doğru bilgilendirmede sunulacak.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —