Ülkemizde soğuk kış ayları başladı. Bu sebeple soğuk algınlığına bağlı olarak ya da gripsel etkilerden kaynaklı olarak hastalıklar birçok insanda baş gösteriyor. Fakat küçük yaş gruplarında bu durum bazen daha fazla olabilmekte.
Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Doktorlarından, Uzm. Dr. Yasin Yoldaş siz değerli okurlarımızı çocuk sağlığı, çocuklarda sık hastalanma ve çocuklarda grip aşısının önemi ile ilgili bilgilendirmek amaçlı bir açıklama gerçekleştirdi.
Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzm. Dr. Yasin Yoldaş`ın açıklaması şu şekilde;
"Sağlıklı küçük bir çocuk yılda 8-9 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Özellikle kreşe giden, pasif sigara dumanına maruz kalan, kalabalık ailelerde yaşayan çocuklarda yıllık üst solunum enfeksiyonu 10-12 kez fazla olabilmektedir. Normal bir çocukta bu enfeksiyonları geçirmesine rağmen büyümesi normaldir. Uygun tedaviye çabuk cevap verir. Tedavi sonrası tamamen düzelir. Enfeksiyonlar arasında tamamen sağlıklıdır.
Sık tekrarlayan üst solunum enfeksiyonu olan çocukların yaklaşık 1/3 de alerjik hastalıklar olabilir. Alerjik çocuklarda büyümeleri normal olup, doktor muayenesi ile alerji bulguları tespit edilebilir ve tedavisi verilebilir.
Büyüme ve gelişme geriliği olan çocuklar, ağır enfeksiyon nedeniyle hastaneye yatış gereken çocuklar, yılda 4 ve üzerinde kulak iltihabı geçirenler, yılda 6 ve üzerinde çeşitli enfeksiyon geçiren çocuklar, uzun süreli antibiyotik tedavisi alması geren durumlar, ciddi yaygın derin cilt enfeksiyonları olanlar, kronik ishal, düzelmeyen yaralar durumlarında çocuğun bağışıklık sistemi değerlendirilmelidir.
Hastalıklardan korunmak için çocukların mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan uzak durması, düzenli ellerini yıkaması, beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Beslenme için mutlaka sabah kahvaltısı yapılmalı bol sebze ve meyve tüketilmeli portakal, mandalina gibi turunçgiller tüketilmeli. Yumurta süt ürünleri, kırmızı et, beyaz et gibi hayvansal proteinlerle mercimek, nohut, kuru fasulye gibi baklagiller tüketilmeli. Yemeklerde soğan ve sarımsak tüketilmeli. Ev yapımı yoğurt, kefir, sirke gibi probiyotikten zengin beslenilmeli. Şekerli yiyeceklerden, paketli market gıdalarından ve fast food yiyeceklerden uzak durulmalı. Güçlü bir bağışıklık için D vitamini 1 yaş altında 400?ü 1 yaş üstünde 600?ü kullanılmalı. Bol temiz su tüketilmeli. En geç akşam 21:00 den itibaren düzenli uyku uyumalı sağlanmalı. Uygun şartlar sağlanarak spor yapmaları desteklenmelidir".
Çocuklarda Grip Aşısının Önemi
"Corona enfeksiyonunun arttığı bu dönemde, grip mevsimini de giriyoruz vücut direncimizi korumak için sağlıklı, beslenme hijyen, yeterli uyku yanın da aşılarla bağışıklanmada önemlidir. Grip etkeni olan influenza virüsü özellikle küçük çocuklarda ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Özellikle grip aşısının yapılması gereken hasta grupları şunlardır:
Yüksek Risk Grubunda Olan;
1) Astım, krstik fibrosiz gibi kronik akciğer hastalıkları
2) Ciddi kalp hastalığı olan çocuklar
3) Uzun süreli aspirin gibi bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar kullananlar
4) Kronik böbrek hastalığı
5) Diyabet gibi metabolik hastalıkları olanlar da mutlaka grip aşısı yapılmalıdır.
6) Kreş ve okul çağı çocuklarının aynı ortamı paylaşması nedeniyle grip sık görülmektedir. O nedenle 5 yaş altı sağlıklı çocuklarda da grip aşısı yaptırılmalıdır.
Sadece 6 aydan küçük bebeklere ve çok ağır yumurta alerjisi olanlara, grip aşısına karşı şiddetli alerjik reaksiyon olanlara aşı önerilmez".