Gün FM?de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mine Kanat Pektaş konuk olarak katıldı.
Programda 20 Ekim Menopoz ve Osteoporoz Günü nedeniyle bu konu işlendi.
?Menopoz tıpkı bebeklik, ergenlik, cinsel olgunluk gibi hayatın bir dönemidir? diyen Pektaş, ?Sıcak basması menopozun ana semptomlarından biridir. Baş, boyun ve göğüs bölgesinde kızarıklık ve ısı artışı hissi olarak tariflenebilir. Terleme ile birlikte olabilir. Birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilir. Stresli zamanlarda ya da sıcak havalarda sıcak basmaları daha sık olur. Adetten tamamen kesilip menopoza girmeden önceki premenopozal dönemde de kadınların onda birinde sıcak basmaları başlayabilir. Menopozdaki kadınların yarısı sıcak basmaları yaşar. Sıcak basmaları kadının östrojen düzeyindeki düşüşle ilişkili olduğu için hormon tedavileri sıcak basmalarını azaltır. Hormon tedavisi terleme, sıcak basması şikayetleri olan kişilere ve kemik erimesi riski fazla olan kişilere önerilmektedir.? diye konuştu.
?Egzersiz çok öenmli?
?Menopoza girildikten sonraki yıllardaki en önemli sorunlardan birisi olan kemik erimesi, fiziksel aktivitenin kısıtlı olduğu yaşam tarzında daha şiddetli olmaktadır? diyen Pektaş, ?Bu nedenle menopoz döneminde belirli bir program dahilinde egzersiz yapmak gereklidir? şeklinde değerlendirmede bulundu.