Bu hafta başında 2019-2020 eğitim-öğretim yılı başladı. Afyon özelinde eğitimin derslik yetersizliği, öğretmen azlığı gibi sorunları ortada dururken, eğitim dünyasından daha farklı bir sorun ortaya çıktı.
İddia şudur: İlk ders zilinin çalmasından günler önce okul hazırlıklarına başlayan öğrenci ve veliler okulun anlaştığı bir mağazaya yönlendiriliyor. Elde edilen verilere göre, öğrencinin 2019-2020 eğitim ? öğretim yılı başlaması için gerekli olan kıyafet ve kırtasiye masrafı ortalama 600 lira tutuyor.
Bunun ilk başta, öğrencilerin faydasına olacak şekilde kurgulandığına ben şahsen inanıyorum. Ancak, sürecin bu minvalde ilerlemediği ise bir vakıa olarak karşımızda duruyor.
Fiyatlar Ateş Pahası
Okullar marka ve firma ismi dayatması yaparken, kırtasiye ve kıyafet için anlaştıkları firmaların vatandaşa uyguladığı fiyat tarifeleri velileri isyan ettiriyor. Çünkü bir öğrencinin ihtiyaç duyacağı materyaller için velilerin, okul idarelerince anlaştıkları firmalara yönlendirilmesi zaten ateş pahası olan bu ürünlerin fiyatını iyice artırmış durumda.
Bu durumun zaten zorda olan aile bütçelerinde büyük gedikler açtığına dikkat çeken veliler, mağaza ve kırtasiyelerde karşılaştıkları uygulamanın kabul edilemez olduğunun altını çiziyorlar. Okulların anlaştığı mağaza ve kırtasiyeciler, uyguladıkları fahiş fiyatlarla kendilerini zor durumda bıraktığına dikkat çeken veliler, zorunlu olarak okulun yönlendirdiği mağazalara gittiklerini fiyatların ise hem yüksek olduğunu hem de indirim yapılmadığını dile getirerek tepki gösterdiler.
Milli Eğitime Tepki
Tepkilerin hedefinde ise Milli Eğitim Müdürlüğü var. Okulların böylesi bir uygulama içine Milli Eğitim Müdürlüğü?nün haberi olmadan giremeyeceğini vurgulayan veliler, kendilerinin resmen mağazaların kucağına atıldığını belirtiyor. Uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini isteyen veliler, bu durumun alanında kendisini tekel gibi gören mağazalar yarattığını belirterek, bu fırsatçılığın devletin bir kurumunun katkısıyla yapılmasının acı olduğunu belirttiler.
SESİ KISILAN İMAM
Kimi mesleklerin yapılması büyük oranda, sesle ilgili. Din görevlileri, öğretmenler, avukatlar, politikacılar, oyuncular, tiyatrocu ve şarkıcılar sesini yoğun kullanan meslek grupları. Ancak bu mesleği yapanlar ses hastalıklarının tehdidi altında. Zaman içerisinde ses tellerinde ve boğazlarda oluşan tahribat ciddi sorunlar ortaya çıkarıyor ve sesin tamamen kaybedilmesine bile neden olabiliyor. Bunlardan biri de sesini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan bir imam. Afyon kent merkezinde bir camide 30 yıldır görev yapan imamın sesi kısıldı. Görevini bin bir güçlükle yapabiliyor. Ancak, İl Müftülüğü bu imam kardeşimizi, daha geri planda bir vazifeye atamıyor. İmamın sesi kısılmış, İl Müftülüğü hala o imamdan camide hizmet bekliyor. Böyle durumlarda İl Müftülüğümüzün daha hassas davranmasını bekliyoruz.[afyonkarahisardemokrat..com]